Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Όταν η περηφάνια υπερτερεί της δόξας...

Η Αούστρια Σάλτσμπουργκ (de: SV Austria Salzburg) είναι ένα ποδοσφαιρικό σωματείο της Αυστρίας, που εδρεύει στην πόλη Σάλτσμπουργκ ,στην βόρεια πλευρά της χώρας , λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Γερμανία . Ιδρύθηκε το 2005 και ως έδρα χρησιμοποιεί το γήπεδο "MyPhone Austria Stadion" χωρητικότητας 2.320 θεατών. Τα χρώματά της είναι το βιολετί και το λευκό.

Η Αούστρια Σάλτσμπουργκ δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2005 ως αποτέλεσμα της ασυμφωνίας των φανατικών οπαδών του συλλόγου με ανθρώπους της Red Bull προκειμένου ν'αποφευχθεί η μετονομασία της ήδη υπάρχουσας ομάδας , η αλλαγή εμβλήματος και χρωμάτων και ουσιαστικά η διάλυση της παλιάς Αούστρια Σάλτσμπουργκ η οποία υπήρχε απ'το 1933 και μετά απο χρόνια οικονομικά προβλήματα κατέληξε στα χέρια της Αυστριακής εταιρίας ενεργειακού ποτου . Στην ουσία αποτελεί ένα νέο σύλλογο που μπορεί να διατηρεί το σήμα και τα χρώματα της αυθεντικής Αούστρια , ωστόσο δεν έχει καμμία σχέση με την ομάδα που ιδρύθηκε το 33', το καταστατικό της οποίας έχει απορροφηθεί από τηνΡεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ. Επί της ουσίας η παλιά Αούστρια υπάρχει μόνο σε χαρτιά και στις καρδιές των πιστών οπαδών της αφού πρακτικά δεν αγωνίζεται πουθενά.

Η εξαγορά της Αούστρια από τη Red Bull και κυρίως η αλλαγή των παραδοσιακών χρωμάτων και του εμβλήματος δίχασε τους φιλάθλους του συλλόγου. Οι παραδοσιακοί υποστηρικτές της ομάδας προσπάθησαν να εμποδίσουν τις ριζικές αλλαγές με παρεμβάσεις προς το νέο ιδιοκτήτη. Διάφοροι σύλλογοι φιλάθλων σωματείων από όλη την Ευρώπηυποστήριξαν τους οπαδούς της Αούστρια, σε μια προσπάθεια αντίστασης στην αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου.

Αλλά έπειτα από πέντε μήνες παρεμβάσεων και συζητήσεων μεταξύ του ιδιοκτήτη και των φιλάθλων καμιά συμφωνία δεν κατορθώθηκε. Έτσι το Σεπτέμβριο του 2005 οι «Violets», δηλαδή οι ρομαντικοί οπαδοί της παλιάς ομάδας αποφάσισαν να διακόψουν τις συνομιλίες και τις προσπάθειες να μεταπείσουν τον Ντίτριχ.

Ως συνέπεια της αποτυχίας υπήρξε η δημιουργία δύο συλλόγων φιλάθλων: των "Red-Whites", δηλαδή των οπαδών της Ρεντ Μπουλ και των "Violet-Whites", οι οποίοι αρνούνται να υποστηρίξουν τη νέα ομάδα και ίδρυσαν ένα νέο σωματείο με την παλιά ονομασία: «SV Austria Salzburg».

Η νέα Αούστρια Σάλτσμπουργκ (SV Austria Salzburg) έχει τα χρώματα και το έμβλημα της παλαιάς ομάδας. Το 2006-07 αγωνίστηκε στην "2. Klasse Nord", που αντιστοιχεί στην έβδομη κατηγορία του αυστριακού ποδοσφαίρου, πήρε τον τίτλο και προήχθη στην "1. Klasse Nord". Η ανοδική της πορεία συνεχίστηκε και τις επόμενες χρονιές κατακτώντας το 2008 το πρωτάθλημα της "1. Klasse Nord" (6ης κατηγορίας), το 2009 το πρωτάθλημα της "2. Landesliga" (5ης κατηγορίας) και το 2010 το πρωτάθλημα της "1. Landesliga" (4ης κατηγορίας). Απ'την περίοδο 2010-11 αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της "Regionalliga West" (3ης κατηγορίας).

Όπως είναι απόλυτα κατανοητό από το 2005 , Αούστρια Σάλτσμπουργκ και Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ είναι πλέον ορκισμένοι εχθροί καθώς πέρα απο συμπολίτισες , αυτή η περίεργη διχοτόμησή τους έχει δημιουργήσει συναισθήματα μίσους κυρίως απ'την πλευρά των «βιολετί» η οποίοι θεωρούν τους μεν ιδιοκτήτες της Ρεντ Μπουλ υπεύθυνους για την διάλυση του αυθεντικού συλλόγου , τους δε οπαδούς που προτίμησαν να γίνουν «κόκκινοι» , προδότες. Χαρακτηριστικό είναι πως όσες φορές οι 2 ομάδες βρέθηκαν αντίπαλες στον θεσμό του Κυπέλλου Αυστρίας αλλά και στα παιχνίδια της Αούστρια Σάλτσμπουργκ με την Β' ομάδα της Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ που αγωνίζονται αμφότερες στην 3η τη τάξει κατηγορία ο φανατισμός είναι ιδιαίτερα έντονος.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1_%CE%A3%CE%AC%CE%BB%CF%84%CF%83%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BA

http://www.youtube.com/watch?v=9ByASx5Y22A&feature=related

Οι Αυστριακοί μας δείχνουν τον δρόμο.

1 σχόλιο: